To pyszne danie z patelni podaję z jajkiem sadzonym. Wszyscy zachwycają się jego smakiem
Danie z patelni sprawdzi się zawsze, gdy potrzebujemy posiłku dla większej liczby osób. Lubię taki styl gotowania, bo pozwala on wykazać się kreatywnością i wykorzystać wszystkie znalezione w lodówce resztki warzyw. Ostatnio zaskoczyłam moich bliskich potrawa inspirowaną kuchnią meksykańską. Tym razem zamiast uwielbianego przez nich chili z mięsem mielonym podałam trochę lżejszy, ale równie sycący posiłek. Danie z ryżem nie kosztowało mnie wiele, a przypadło im do gustu. Wejdzie na stałe do mojego kulinarnego repertuaru.
Jak zrobić ryż po meksykańsku z jajkiem sadzonym?
Podstawą mojej potrawy był ryż. Przygotowałam go na patelni wraz z kojarzonymi z kuchnią meksykańską warzywami, czyli czerwoną fasolą, kukurydzą i ostrą papryką. Tym razem nie miałam chili, więc posiłkowałam się suszoną przyprawą, ale jeśli masz pod ręką świeże chili czy mocniejsze odpowiedniki, nie wahaj się ich użyć i dostosuj stopień ostrości do swoich upodobań.
Danie z patelni wzbogaciłam o jajko sadzone. To prosty sposób na zwiększenie ilości białka w potrawie i dostarczeniu wielu innych składników odżywczych. Smażyłam je na niewielkiej ilości tłuszczu, by pozostało lekkie, a jednocześnie nie wysuszyło się zbytnio.
Przepis: Ryż po meksykańsku z jajkiem sadzonym
Ryż z kukurydzą, czerwoną fasolą i jajkiem sadzonym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 jajka
- 400 ml bulionu drobiowego
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy
- ½ puszki pomidorów krojonych
- 1 średnia cebula
- 1 szklanka białego ryżu
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKukurydzę oraz czerwoną fasolę odcedź na sicie. Ryż także krótko przepłucz. Cebulę obierz, posiekaj starannie.
- Gotowanie potrawyNa patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj ryż, a po chwili wlej pomidory z puszki oraz bulion. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu przez 12 minut. Wsyp kukurydzę oraz fasolę, wymieszaj. Podgrzewaj całość przez 5-7 minut. Dopraw czosnkiem, ostrą papryką, pieprzem i solą. Na osobnej patelni usmaż jajka sadzone. Wbij je na rozgrzaną łyżkę oleju rzepakowego, patelnię trzymając na niezbyt mocnym ogniu. Po 1-2 minutach przykryj naczynie i przyrządzaj, aż uznasz, że jaja są ścięte w odpowiednim stopniu.
- PodawanieNa talerzach układaj po 2-3 łyżki ryżu z dodatkami. Na każdej z porcji ułóż po 1 jajku sadzonym.
Jak podać danie z patelni w stylu meksykańskim?
Porcje potrawy warto posypać świeżą zieleniną. Doskonale będzie pasowała świeża kolendra lub posiekana natka pietruszki. Posiłek można też wzbogacić o guacamole, czyli pyszny sos na bazie awokado.
Jeśli macie ochotę poeksperymentować, możecie wykorzystać inny ryż. Konieczne jednak będzie odpowiednie dostosowanie czasu gotowania.
Można też wykorzystać inny bulion niż drobiowy. Z warzywnym danie z patelni będzie lżejsze. Wywar wołowy z kolei sprawi, że ryż będzie zbliżony charakterem do chili con carne.