To pyszne danie z patelni podaję z jajkiem sadzonym. Wszyscy zachwycają się jego smakiem

Dodano:
Ryż po meksykańsku z jajkiem sadzonym Źródło: Shutterstock / Angelika Heine
Danie z patelni jest doskonałym pomysłem dla zabieganych. Wrzucamy składniki, dusimy i po chwili mamy obiad dla całej rodziny. Syci na długie godziny.

Danie z patelni sprawdzi się zawsze, gdy potrzebujemy posiłku dla większej liczby osób. Lubię taki styl gotowania, bo pozwala on wykazać się kreatywnością i wykorzystać wszystkie znalezione w lodówce resztki warzyw. Ostatnio zaskoczyłam moich bliskich potrawa inspirowaną kuchnią meksykańską. Tym razem zamiast uwielbianego przez nich chili z mięsem mielonym podałam trochę lżejszy, ale równie sycący posiłek. Danie z ryżem nie kosztowało mnie wiele, a przypadło im do gustu. Wejdzie na stałe do mojego kulinarnego repertuaru.

Jak zrobić ryż po meksykańsku z jajkiem sadzonym?

Podstawą mojej potrawy był ryż. Przygotowałam go na patelni wraz z kojarzonymi z kuchnią meksykańską warzywami, czyli czerwoną fasolą, kukurydzą i ostrą papryką. Tym razem nie miałam chili, więc posiłkowałam się suszoną przyprawą, ale jeśli masz pod ręką świeże chili czy mocniejsze odpowiedniki, nie wahaj się ich użyć i dostosuj stopień ostrości do swoich upodobań.

Danie z patelni wzbogaciłam o jajko sadzone. To prosty sposób na zwiększenie ilości białka w potrawie i dostarczeniu wielu innych składników odżywczych. Smażyłam je na niewielkiej ilości tłuszczu, by pozostało lekkie, a jednocześnie nie wysuszyło się zbytnio.

Przepis: Ryż po meksykańsku z jajkiem sadzonym

Ryż z kukurydzą, czerwoną fasolą i jajkiem sadzonym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 jajka
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • ½ puszki pomidorów krojonych
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka białego ryżu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKukurydzę oraz czerwoną fasolę odcedź na sicie. Ryż także krótko przepłucz. Cebulę obierz, posiekaj starannie.
  2. Gotowanie potrawyNa patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Wrzuć cebulę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj ryż, a po chwili wlej pomidory z puszki oraz bulion. Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu przez 12 minut. Wsyp kukurydzę oraz fasolę, wymieszaj. Podgrzewaj całość przez 5-7 minut. Dopraw czosnkiem, ostrą papryką, pieprzem i solą. Na osobnej patelni usmaż jajka sadzone. Wbij je na rozgrzaną łyżkę oleju rzepakowego, patelnię trzymając na niezbyt mocnym ogniu. Po 1-2 minutach przykryj naczynie i przyrządzaj, aż uznasz, że jaja są ścięte w odpowiednim stopniu.
  3. PodawanieNa talerzach układaj po 2-3 łyżki ryżu z dodatkami. Na każdej z porcji ułóż po 1 jajku sadzonym.

Jak podać danie z patelni w stylu meksykańskim?

Porcje potrawy warto posypać świeżą zieleniną. Doskonale będzie pasowała świeża kolendra lub posiekana natka pietruszki. Posiłek można też wzbogacić o guacamole, czyli pyszny sos na bazie awokado.

Jeśli macie ochotę poeksperymentować, możecie wykorzystać inny ryż. Konieczne jednak będzie odpowiednie dostosowanie czasu gotowania.

Można też wykorzystać inny bulion niż drobiowy. Z warzywnym danie z patelni będzie lżejsze. Wywar wołowy z kolei sprawi, że ryż będzie zbliżony charakterem do chili con carne.

Źródło: Smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...